سایت تخصصی برترین های معماری کافه فورکیا . خرید امن و آسان انواع پروژه بدون محدودیت ، بهمراه تخفیف های ویژه! -دانلود فایل پاورپوینت،نقشه های اتوکد ، مجله ، کتاب ، کامپوننت ، پلاگین ، تکسچر، نرم افزار، مطالب و اخبار مختص به معماری

نظرسنجی سایت

به چه میزان از قیمت های سایت راضی هستید ؟

اشتراک در خبرنامه

جهت عضویت در خبرنامه لطفا ایمیل خود را ثبت نمائید

Captcha

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 30
  • بازدید دیروز : 37
  • بازدید کل : 387240

پلاگین های اسکچاپ


تمامی پلاگین های معروف و مورد نیاز اسکچاپ را به صورت رایگان برای تمامی بازدیدکنندگان سایت قرار داده‌ایم. شما میتواند پلاگین ها را به صورت رایگان دانلود کرده و از استفاده آنها لذت ببرید.

PASSWORD : www.coffe.4kia.ir

 

 

آموزش

انتشار : ۲۰ مرداد ۱۳۹۸

برچسب های مهم

دانلود SketchUp Pro 2018 18.0.16975 + Portable – نرم افزار اسکچاپ


دانلود Sketchup Pro خلاقانه ترین راه برای طراحی، مستند سازی و ارتباط با ایده های شما به صورت ۳بعدی می باشد. صدها هزار نفر از حرفه ای ها در زمینه های معماری، شهرسازی، مهندسی، طراحی داخلی، نورپردازی، معماری طبیعت، طراحی آشپزخانه و حمام، طراحی بازی های رایانه ای، فیلم و صحنه، چوب کاری، و بسیاری از زمینه های دیگر از نرم افزار Sketchup Pro همیشه استفاده کرده اند. این نرم افزار در مقابل نرم افزار گران و پیچیده CAD به مقابله برخواسته است. شما با این نرم افزار می توانید به طراحی، ویرایش، اندازه گیری، چرخش و مقیاس بندی فضای طراحی خود بپردازید، تکسچرهای از قبل آماده شده را به مدل های خود اضافه کنید و یا تکسچرهای جدیدی طراحی نمایید، مکان های دوربین های فیلم برداری خود را شبیه سازی کنید، تصاویر ۲بعدی خود را وارد نرم افزار نمایید و یا از مدل طراحی شده ی خود یک تصویر ۲بعدی ذخیره سازی نمایید، به راه رفتن در مدل طراحی شده ی خود بپردازید.

در دانلود SketchUp می توانید مدل های خود را از دوبعدی به سه بعدی تبدیل کنید، علامت تجاری را بر روی ماکت های ساخته شده خود قرار دهید، دسترسی به اطلاعات کامل مدل های سه بعدی نرم افزار Google Earth داشته باشید، انیمیشن هایی با دیدانسانی به صورت Walkthrough ایجاد کنید و به فرمت های متعددی هم چون TIFF، JPEG، PNG و … خروجی بگیرید. یکی از بهترین امکانات اسکچاپ ، استفاده از لایبراری آنلاین و مجانی ، آبجکت ها و مدل های آماده اسکچاپ به اسم SketchUp 3D Warehouse هست که هر کسی میتواند مدل های شخصی خودش را آپلود یا دانلود (download 3D models) کند. این مدل ها را میتوانید بدون اینکه مجبور باشید اول روی کامپیوتر Save کنید، میتوانید مستقیم آن را وارد فایل گوگل اسکچاپ تان کنید.اندازه فایل ها، حداکثر تا ۱۰۰ مگابایت هست.این مدل ها را میتوانید غیر از اسکچاپ، به سایر نرم افزارها مانند : اتوکد، رویت و آرشیکد هم وارد و استفاده کنید. مدل‌های نرم افزار اسکچاپ تماما از اتصال خطوط به یکدیگر به عنوان لبه‌های مدل ایجاد می‌شوند. در صورت پیوستن تعداد سه لبه یا بیشتر به یکدیگر یک صفحه یا plan ایجاد می‌شود و به طور خودکار وجه مدل بوجود می‌آید. لبه‌های مورد نظر و نیز وجه ایجاد شده باعث ایجاد مدل سه بعدی می‌شوند.

دانلود-Sketch-Up-pro

 

اسکرین-شات-SketchUp-Pro اسکرین-شات-SketchUp-Pro اسکرین-شات-SketchUp-Pro

The most intuitive way to design, document and communicate your ideas in 3D. SketchUp is useful from the earliest stages of design to the end of construction. Programming, diagramming, design development, detailing, documentation, RFIs—wherever you need drawings, you need SketchUp Pro. Get good, fast Whoever asked for complicated CAD software? SketchUp is hands-down the most intuitive and easy-to-learn 3D drawing tool around. Think by drawing in 3D We designed SketchUp to behave like an extension of your hand, so you can draw whatever you want, however you want.

 

Get good, fast

Whoever asked for complicated CAD software? SketchUp is hands-down the most intuitive and easy-to-learn 3D drawing tool around.

 

Think by drawing in 3D

We designed SketchUp to behave like an extension of your hand, so you can draw whatever you want, however you want.

 

Create accurate, highly-detailed models

SketchUp is accurate to a thousandth of an inch, so you can design, specify, and plan with as much or little detail as you need.

 

Produce scaled, accurate drawings

SketchUp isn’t just for 3D models. Draw plans, elevations, details, title blocks and a lot more with LayOut. When your model changes, so does your document. Simple.

سیستم مورد نیاز

2+ GHz processor
8+ GB RAM
700MB of available hard-disk space
3D class video card with 1GB of memory or higher and supports hardware acceleration

راهنمای نصب

آموزش نصب نرم افزار SketchUp:

1- ابتدا اقدام به نصب نرم افزار کنید و تمامی فایل های نصبی موجود در پوشه نرم افزاز را نیز نصب کنید.

2- محتوای پوشه Crack را در محل نصب نرم افزار کپی کنید.

3- نرم افزار را اجرا کنید و از استفاده آن لذت ببرید.

نکته مهم! حتما برای استفاده از نسخه 2018، گرافیک کارت خود را به آخرین نسخه به روزرسانی کنید و از ویندوز 10 نسخه 64بیتی آخرین بیلد استفاده نمایید تا بهترین عملکرد را داشته باشید.

———————–

آموزش نصب پلاگین V-Ray for SketchUp:

1) ابتدا مطمئن باشید که آنتی ویروس شما به طور کامل غیرفعال می باشد.

2) به نصب نرم افزار بپردازید. پس از اتمام نصب، نرم افزار را اجرا نکنید.

3) محتوای پوشه کرک را به آدرس زیر منتقل و جایگزین کنید:

C:/Program Files/Chaos Group/V-Ray/V-Ray 3.4 for SketchUp/extension/vrayappsdk/bin

 

4) کار تمام است.

اطلاعات فایل
رمز فایل

www.downloadha.com

دانلود SketchUp Pro 2018 18.0.16975 + Portable – نرم افزار اسکچاپ
انتشار : ۳ بهمن ۱۳۹۶

برنامه نمایش فایل های کد CAD Viewer


CAD Viewer نرم افزاری ساده جهت نمایش فایل های اتوکد برای کاربرانی است که از نرم افزارهای CAD استفاده نمی کنند، البته کاربران CAD نیز می توانند از امکانات مهم این نرم افزار مانند مرور با قابلیت Back و Forward، انتخاب چندین فایل و پرینت دسته ای فایل ها نیز به خوبی استفاده کنند. CADViewer دارای زیربنای Java است و فرمت DWF فرمت اصلی آن می باشد.

امکانات نرم افزار CAD Viewer :
– پشتیبانی از AutoCAD DWF.
– پشتیبانی از TIFF, JPG, GIF, PNG.
– بدون نیاز به نرم افزار اصلی CAD.
– نصب سریع ایستگاه پردازش JAVA .
– امکانات استاندارد شامل بزرگنمایی، کوچک نمایی، Pan، پرینت، کنترل لایه ها، نمایش رنگی یا سیاه و سفید، جستجوی متن، تغییر رنگ پس زمینه، مرور چندین فایل، باز کردن وذخیره کردن فایل، چرخش و منعکس کردن طرح و ابزار اندازه گیری.
– پشتیبانی از جزئیات XREF / Block، اطلاعات هویت و مشخصات.
– نمایش عناصر هندسه استاندارد مانند AutoCAD 2D region ، کلفتی خطوط، متن های آینه ای و تنظیمات Viewport.
– پشتیبانی از فونت های True Type.
– پشتیبانی از ابر لینک درون طرح.
– نمایش یا مخفی کردن طرح URL ها.
– قابلیت پرینت با کیفیت بالا تا 2470 dpi.
– دایره، خط، ابر، PolyLine، پیکان، متن، پیش طرح، نقاشی چهارگوش یا بیضی.
– گزینه های تقاطعی مختلف و اضافه کردن متن.
– مشاهده طراحی های PDF.
– ذخیره به صورت PDF.
– کنترل لایه ها شامل نام آنها.
– مشاهده 3 بعدی با تنظیمات اولیه یا بر اساس سلیقه کاربر.
– جستجوی متن.
– رابط کاربری ابتکاری.
– بررسی مختصات.
– جهت گیری خودکار برای پرینت.
– ساخت اسلایدشو.
– پهنای بیشتر خطوط در پرینت.

 

دانلود مجموعه ۱۳۵ فونت فارسی برای اتوکد - AutoCAD Persian Fonts Package


فونت های نرم افزار اتوکد با پسوند فایل shx شناخته می شوند فونت های خاصی هستند که در صورت موجود نبودن در شاخه فونت نرم افزار، نوشته ها در فایل های dwg خوانا نمی باشند و در صورت save کردن در این حالت دیگر امکان صحیح خواندن آن ها به وجود نمی آید.
در این مجموعه برخی از پر استفاده ترین فونت های فارسی اتوکد قرار داده شده است که برای استفاده از آن ها پس از خارج نمودن از حالت فشرده باید آن ها را در پوشه Font شاخه Auto CAD کپی کنید.

مشخصات

فرمت فایل: shx
حجم فایل: 2.98 مگابایت
تاریخ انتشار: 09:24 - 92/12/4
منبع: پی سی دانلود / www.p30download.i

دانلود مجموعه ۱۳۵ فونت فارسی برای اتوکد - AutoCAD Persian Fonts Package
انتشار : ۲ بهمن ۱۳۹۶

برچسب های مهم

گنبد كبود (مقبره مادر هلاکو)


گنبد كبود (مقبره مادر هلاکو)

گنبد کبود كه به مقبره مادر هولاكو نیز معروف می باشد در حدود 10 متری برج مدور واقع است. در این برج، كتیبه ای كه تاریخ بنای آن را معلوم نماید وجود ندارد ولی كارشناسان آن را مربوط به دوره سلجوقی دانسته و تاریخ بنای آن را به سال پانصد و نود و سه نسبت می دهند.

گنبد کبود یا مقبره مادر هلاکو؛ مراغه

عده ای نیز به علت انتساب برج به مادر هلاكو آن را متعلق به دوره مغول می دانند ولی به عقیده "آندره گدار" تاریخ بنای برج باید مربوط به قبل از هلاكو باشد.
این برج، 10 ضلعی است و در زوایای 10 گانه آن ستونی مدور با تزئینات تخمیری تعبیه شده كه تا زیر طاق های موجود ادامه می یابد. زیر قوس طاق نماها به سه ردیف مقرنس ساده و تزئینات پركار معقلی زیبا زینت یافته است. در زیر گنبد کبود از داخل یك حاشیه از كتیبه گچ بری به خط نسخ، آیاتی از قرآن مجید به چشم می خورد. از سایر تزئینات داخل مقبره اعم از گچ بری ها و نقاشی ها آثار كمی برجای مانده است. در زیر اتاق اصلی برج نیز سردابه كوچكی وجود دارد.

گنبد کبود یا مقبره مادر هلاکو؛ مراغه

پس از انقلاب با ایجاد یك پوشش مجدد سعی در مقاوم سازی بنا داشتند كه تا امروز نیز این بنا به خاطر مرمت همان سال ها در جای خود ایستاده است. اما از آنجایی كه در آن زمان طرح مرمتی خاصی برای مرمت برج در نظر گرفته نشده بنا به مشاهدات گروه آنوبانینی بخش اعظم برج اعم از تزیینات داخلی و خارجی و قسمت هایی از دیوارها مرمت نشده و در معرض تخریب است.

 

گنبد كبود (مقبره مادر هلاکو)
انتشار : ۱ بهمن ۱۳۹۶

برچسب های مهم

گنبد سلطانیه


گنبد سلطانیه

پیشینه شهر سلطانيه

شهر سلطانيه در 30 كيلومتري جنوب شرقي شهر زنجان و در 54 كيلومتري ابهر قرار دارد . اين محل طبق كتيبه هائي كه از پادشاهان آشور بدست آمده ، در قرن هشتم قبل از ميلاد محل سكونت طايفه جنگاور ( ساكاراتيها ) بوده و در عهد فرمانروايان ماد به اسم (( اريباد )) خوانده مي شده است و پارتها آنرا بنام نخستين پادشاه خود " ارساس " ناميدند .

از تاريخ سلطانيه تا حمله مغول اطلاع دقيقي در دست نيست . ليكن لازم به تذكر است تا پيش از تسلط مغول سلطانيه به نام " نيز آگامبي " و " شروياز " معروف بوده است.سلطانيه دردوره ايلخانان مغول محمد اله مستوفي نامي كه در زمان سلطان محمد خدا بنده مي زيسته است پس از بازگشت به موطن خود قزوين در نزهت القلوب ( كتاب خود ) ، از سلطانيه چنين ياد كرده است :قبل از حمله مغول در سلطانيه فعلي هيچگونه اثر ساختماني نبود و اين ناحيه شكل مرغزار و چمنزار بوده است و سلاطين مغول پس از استقرار در ايران و پايتخت قرار دادن تبريز ، كم كم براي شكار و گذرانيدن ايام تابستان بدان سو روانه مي شدند و با برافراشتن چادرها ايام استراحت تابستاني را در آنجا سپري مي كردند به همين جهت اين محل "‌ قنقواولانك "‌يا به قولي " ايقرئولن "‌ يعني چمنزار يا شكار گاه شاهين ناميده مي شد كم كم پادشاهان بعدي بخاطر خوش آب وهوا بودن مكان مزبور تصميم به ايجاد تاسيسات و ساختمانهائي براي اسكان خويش و لشكريان و اطرافيان خود گرفتند.

اين ملك در زماني تقويت شد كه ارغون خان پسر اباخان چهارمين ايلخان مغول بر اريكه سلطنت تكيه زد . و تصميم گرفت كه در محل فعلي سلطانيه كه دشتي وسيع و سرسبزبود شهري بنا نمايد لذا دستور داد كه " قلعه اي كه دور با روي آن 12 هزار گام باشد از سنگ تراشيده بسازند.‌" براي ساختن اين قلعه كه بسيار با شكوه بود و داراي كاخ سلطنتي و خانه هاي متعدد بود در عرض كليسا هزاران نفر از معماران و هنرمندان از تبريز به اين منطقه آمدند و به كار مشغول گرديدند. ارغون خان پس از ساختمان اين قلعه ،‌در حاليكه هنوز نيمه كار بود ،‌در آن مسكن گزيد و بسال 691 هجري در گذشت .طبق وصيت وي جنازه اش را در همان نزديكي دفن كردند وقتي پسرش غازان خان به پادشاهي رسيد دستور داد تا بر قبر پدر آرامگاهي 12 وجبي و از لحاظ معماري بس با شكوه بسازند . كه برجهاي 12 گانه اي داشته است .نا گفته نماند كه غازان خان ابتدا سعي به بازسازي بخش نيمه تمام كرد ولي بعدا" بنا به عللي از انجام اين كار انصراف حاصل كرد و تبريز را به پايتختي برگزيد . از آنجا كه غازان خان پادشاهي بلند پرواز و جاه طلب بود دستور داد ، در محلي كه بعدها به شنب غازان خان معروف گشت شهر جديدي احداث نمايند . و براي اوآرامگاهي مجلل و با شكوه بسازند كه در عالم بي نظير باشد . به همين جهت از آرامگاه سلطان سنجر در مرو كه از باشكوه ترين بناهاي عصر خود به شمار مي رفت به عنوان الگو استفاده نموده و تنها با اضافه كردن گنبدي عظيم ، بنائي بوجود آورد كه عظمت آرامگاه سلطان سلجوقي را تحت الشعاع خود قرار داد .با به حكومت رسيدن او لجايتو در سال 702 هجري وي تصميم گرفت به آرزوي پدرجامه عمل بپوشاند.

" به همين جهت دستور داد شهري بسازند كه دور آن 30 هزار گام باشد . قلعه كوچكتر به مساحت 2000 گام و به طول 500 گز (‌ 225 متر )‌ و شامل 16 برج و يك دروازه ورودي بوده است . عرض ديوارهاي قلعه به اندازه اي بود كه چهار سوار به آساني مي توانستند در كنار هم بر روي آن حركت كنند .سلطان ايلخاني پس از طرح شهر سلطانيه امر كرد تا آرامگاهي با همان عظمت شنب غازان خان براي وي بسازند . حافظ ابروبه اين نكته اشاره كرده و چنين مي نويسد :‌ " الجايتو از براي مدفن خود دراندرون قلعه عمارتي ساخته است كه آنرا ابواب البر نام نهاده با گنبدي مثمن بزرگ وعالي كه قطر آن 60 گز است در نهايت تكليف و ارتفاع آن 12 گز چنانچه در اقصاي بلاد عالم مثل آن عمارتي نشان نمي دهد .نا گفته نماند كه سلطان ايلخاني براي اينكار تمام هنرمندان و صنعتگران و تجار ايران را به شهر سلطانيه كوچ داد و براي اسكان آنها جا و مكان مناسبي ساخت . لذا نام قنغورلنگ به سلطانيه يعني محل شاه نشين تغيير يافت . از آنجا كه سلطان محمد خدابنده مانند بسياري از حكمرانان گذشته در ايجاد شهر عجله اي بسيار داشت ، به همين دليل در بناي سلطانيه امكانات فراواني ايجاد شد تا آنجا كه شاه خودش آمد و موقتا" زير چادر مجللي بسر برد و انجام كارها و پيشرفت آن را مستقيما" تحت نظارت قرارداد .بالاخره در سال 710 ه.ق. كار ساختماني شهر سلطانيه پايان گرفت و بدين مناسبت سلطان مغول مجلس، جشن مفصلي بر پا كرد و اين شهر را سلطانيه يا سلطان چمان يا سلطان نشين ناميد.از اين فرمان به بعد با توجه وافري كه سلطان محمد خدابنده به پايتخت جديد خود مبذول داشت ، اين شهر بعد از تبريز بزرگترين شهر امپراطوري وسيع ايلخاني گرديد . اين پادشاه به سال 716 هجري بعد از يك بيماري نسبتا"‌طولاني در گذشت ."‌ چون هنرمندان و صنعتگران و تجاري كه از نقاط مختلف كشور به آنجا كوچ داده شده بودند ،‌باطنا" ،‌ ناراضي بودند بعد از مرگ او لجايتو حتي در همان روز در حدود 14 هزار خانوار شهر سلطانيه را كه پايتخت رسمي پادشاهان مغول بود ترك گفتند .بعد از مرگ سلطان محمد خدابنده و جانشين او ابوسعيد بهادر در حقيقت مرد. شهر از رونق افتاده بي مهري ها ديد و روبه زوال رفت .

چرا كه ابو سعيد بهادر نتوانست مانند نياكان خود قدرتي به خرج دهد و از زوال تدريجي پايتخت جلوگيري كند .سلطانيه در دوره تيموريان با حملات متوالي خونخوار بزرگ ، امير تيمور گوركاني در سال 786 هجري ضربه اي مهلك بر پيكر سلطانيه وارد آمد . اين شهر مورد قتل و غارت تيمورلنگ و سپاهيانش قرار گرفت . بدين صورت وضع سلطانيه بكلي دگرگون شد . شهر از سكنه خالي گرديد . بسياري از انبيه و آثار شهر نابود شد . تنها يادگاري كه ماند و باز مورد احترام قرار گرفت گنبد بزرگ سلطانيه بود .پس از مرگ تيمور ،‌ ميرانشاه پسر وي حكومت را در دست گرفت . مورخين نوشته اند كه وي شديدا"‌تحت تاثير جلال و عظمت شكوه بناي سلطنت قرار گرفته بود و به همين جهت در صدد بر آمد ، ‌در شهر سلطانيه بناهاي عالي بسازد. ليكن هنگاميكه فهميد اين كار مدت زمان طولاني لازم دارد و تلاشهاي او در برابر عظمت سلطانيه بي ثمر است،‌ دستور خرابي آثار و انبيه سلطانيه را صادر كرد .عده اي نيز معتقدند كه ميرانشاه به علت عارضه ديوانگي دستور ويراني سلطانيه را داد . كلاويخو سفير هانري سوم اسپانيا در دربار تيموري در بخارا (‌ 1403 و 1406 )‌ كه از سلطانيه ديدن كرده ،‌ وضع شهر را چنين توصيف مي كند : "‌ شهر سلطانيه در دشتي واقع است و هيچ حصاري ندارد . در ميان آن دژي بزرگ است كه از سنگ ساخته اند و برجها و ديوارهاي آن با كاشيهاي آبي آرايش شده و زيباست .در هر يك از اين برجها يك عراده كوچك توپ قراردارد . سلطانيه شهري است پر جمعيت و با آنكه از لحاظ بازرگاني و داد و ستد از تبريز مهمتر است بازار آن شهر كم جمعيت تر است ."‌كلاويخو سپس به كاروانهاي شتر و بارهاي زياد و سفر تجار به آنجا اشاره مي كند كه به بوسيله آن در آمد هنگفتي به خزانه دولت ريخته مي شود . ليكن با توجه به عارضه ديوانگي كه گريبانگير ميرانشاه شده بود وي به ويراني مجدد سلطانيه و تبريز پرداخت و سرانجام در نتيجه جنگي كه بين قرايوسف و فرزند ميرانشاه بنام ابوبكر رخ داد . شهر سلطانيه بكلي موجوديت سياسي و اقتصادي خود را از دست داد و تبريز دوباره جاي آن را گرفت .سلطانيه در دوره صفويه در زمان صفويه شهر سلطانيه هر چند از اهميت سابق ، افتاده بود معذالك يكي از منازل معتبربين راه تبريز محسوب مي شده و بسياري از عمارات قديم آن به صورت نيمه مخروبه وجود داشته است .پيترو دلاواله سياح معروف ايتاليائي كه چند سال مشاور دربار شاه عباسي اول بوده و در اوايل قرن هفدهم ميلادي ،‌از سلطانيه بازديد نموده است ،‌از ويراني هاي سلطانيه در عهد صفوي سخن مي گويد : " سلطانيه سابقا" شهر بزرگي بوده ولي امروزه خراب شده و حتي فاقد حصار است و ديوار قسمت اعظم خانه ها نيز به ويراني گرائيده ، ‌به قسمي كه اكنون در شهر تعداد زمينهاي باير كه در روي آن چادر اردو زده شده خيلي بيشتر از تعداد

محدوده خانه هاي مسكوني است .اطراف سلطانيه جنگل وسيعي است كه در دو طرف آن رشته كوههاي متعددي واقع شده نام عربي سلطانيه نشان مي دهد كه اين شهر اسلامي است ....‌"فلاندن نيز نظريه فوق را تاييد مي كند و در سياحت نامه خود از آن به عنوان شهري نيمه ويران ياد مينمايد و مي نويسد : " .... با اينكه شهر تقريبا"‌رو به ويراني مي رفت اما ويرانه هاي باقيمانده نيز حكايت از جلال و شكوه و ابهت ديرين مي كند ."‌ مقبره زيباي ملاحسن شيرازي كه در جنوبي ترين نقطه سلطانيه وجود دارد از آثار اين دوره و مويد آبادي مختصر در اين عصر بوده است .

آدام اولئا ريوس كه در نيمه اول قرن هفدهم از سلطانيه ديدن كرده بود در سفرنامه خود شرح كوتاهي درباره سلطانيه آورده و مي نويسد :" اين شهر به مناسبت ساختمانهاي بلند – برجها و ستونهاي بسيار از خارج زيبا به نظر مي رسد . "‌ اين مورخ و سياح تصويري از شهر سلطانيه تهيه كرده كه در آن ساختمانهاي بلند را بسيار واضع نشان مي دهد و از طرف راست به چب بناهاي ذيل ملاحظه مي گردد :‌ "‌ مسجدي كه دو مناره آن دو طرف سردر آن واقع گرديده و بر هر شهر مسلط است . سپس يك مقبره استوانه اي كه برفراز آن گنبدي بيضي شكل هويدا است ، در كنار آن دروازه اي ملاحظه مي گردد كه بر روي برجي با گنبدي مخروطي شكل تعبيه شده است . نزديك اين دروازه مسجدي با گنبد بسيار زيبا مشاهده مي شود . در وسط تصوير زيگوراتي عظيم ملاحظه مي گردد و در كنار آن برجي استوانه اي كه از آن بلندتر است از ابهت ارتفاعي آن كاسته است . بعد از يك رديف ويلا و ساختمانهاي ييلاقي ،‌مقبره سلطان محمد خدابنده با تمام ابهت خود نمودار مي گردد . شاردن و تاورنيه دو سياح معروف فرانسوي كه در اواسط قرن 17 از اين شهر ديدن نمودند آنرا زيبا معمور و مصفا و آباد ياد كردند . سلطانيه اگر چه بر اثر از مركزيت افتادن و دگرگونيهاي سياسي و لشكركشي هاي متعدد ملوك و عوامل طبيعي مانند زمين لرزه و طوفانهاي شديد به سرعت رو به زوال و ويراني نهاد ليكن تاپايان دوره صفويه به صورت شهر كوچكي با نعمت فراوان و عمارات نيمه ويران اما با شكوه خود ،‌جلوه اي داشته است . سلطانيه در دوره قاجاريه در اوايل سلطنت سلسله قاجار آنچه از اين شهر و بناهاي رفيع آن از دستبرد عوامل ويران كننده طبيعي و ديگر عوامل بر جاي مانده دچار هوسهاي شاهانه فتحعليشاه شد. در زمان جنگ ايران و روس ، سلطانيه محل تجمع قواي ايران بود . فتحعليشاه كه براي ترتيب سپاه در ايام تابستاني مدتي را در آنجا گذرانده بود و طول اقامتش به اندازه اي بود كه دستور داد عمارتي از مصالح گنبد سلطانيه بر روي تپه هاي سلطانيه براي وي ساخته شود . در حال حاضر آثاري از اين بنا جر پي ها و قسمتي از اشياء كلشونه چيزي وجود ندارد .

بطور كلي مي توان گفت كه سلطانيه بعد از دوره سلطنت سلطان محمد خدابنده ، هرگز ان عظمت گذشته را نيافت . بنا ها ويران گشت . شهر با شكوهي كه روزي پايتخت بزرگترين امپراطوري دنيا بود به ويراني كشيده شده و امروز به صورت يك قصبه و روستائي ديده مي شود

سبب ايجاد گنبد سلطانيه

در مورد علل احداث اين بنا در تواريخ چنين آمده است :

اولجايتو پس از طرح سلطانيه تصميم گرفت كه به تقليد از آرامگاه برادرش غازان خان ، آرامگاه رفيع و با شكوهي براي خود بسازد به همين جهت براي بر پايي اين آرامگاه ، هنرمندان از هر سو به سلطانيه آمدند تا يكي از شاهكارهاي عظيم دوره مغول را به عرصه ظهور برسانند

بناي گنبد سلطانيه در سال 702 ه ( به روايتي ) بر اساس طرح آرامگاه غازان خان كه آن نيز از بناي آرامگاه سلطان سنجر در ( مرو ) الهام گرفته ، ساخته شده بود با اين تفاوت كه پلان آرامگاه سلطان سنجر مربع ،‌و پلان گنبد سلطانيه هشت ضلعي است . اگر چه تا حد زيادي معماري آرامگاه سلطان سنجر در بناي سلطانيه تاثير گذاشته بود ليكن حيزهاي ابتكاري در بناي اخير بحدي است كه آنرا بصورت يكي از شاهكارهاي هنر و معماري ايران در آورده است كه بعدها نمونه و الگوئي براي احداث تعداد زيادي از انبيه اين دوره شد. همچنين معماري گنبد سلطانيه را شخصي به نام سيد علي شاه انجام داده است .

ظاهرا" هنگامي كه اولجايتو امر به احداث آرامگاه خود كرد هنوز يكي از مذاهب اسلام را به عنوان مذهب رسمي انتخاب ننموده بود . وي تقريبا" در سال 709 ه يعني موقعيكه كار ساختماني گنبد رو به اتمام بود سفري به عراق نمود و تربت پاك امام حسن ( ع‌ ) و حضرت علي ( ع ) را در كربلا و نجف زيارت كرد .

بنا به قولي ، بر اثر تشويق و ترغيب علما و روحانيون بزرگ شيعه كه در آن زمان در دستگاه حكومتي صاحب منزلتي بودند، اولجايتو مذهب تشيع را به عنوان مذهب رسمي پذيرفت و بعد از مدتي تصميم گرفت كه آرامگاه خود را به ائمه اطهار اختصاص دهد . بدين منظور قصد انتقال اجساد مطهر آنان ( حضرت علي (‌ع ) و امام حسين (‌ع ) ) را به سلطانيه داشت تا بر رونق تجاري و اهميت مذهبي پايتخت جديد التايس خود بيفزايد .لذا دستور داد تاتزئينات داخلي بنا كه تا آن روز انجام نگرفته بود طوري بپردازند كه در آن شعائر مذهب تشيع بخوبي مورد استفاده قرار گيرد. بهمين جهت بود كه كلمه ((علي)) به طور مكرر با كاشي در متن آجر نوشته شده است
در همين اوان سلطان محمد خدابنده دستور ساختن آرامگاهي ساده براي خود در جنب گنبد اصلي را صادر كرد كه به گفته مورخين اين بناي آجري ظرف چند هفته به اتمام رسيد

انتقال اجساد مطهر ائمه بخاطر مخالفت شديد علماي شيعه يا بقولي خواب سلطان كه حضرت علي بن ابيطالب را نارضي ديده بود وآن حضرت از اين عمل ناراضي بود ، انجام نگرفت و منصرف شد .

بنابر اين سلطان ايلخاني مصمم شد كه دوباره اين بنا را به آرامگاهي براي خود اختصاص دهد . به نظر مي رسد كه در همين ايام از مذهب تشيع برگشت و مذهب اهل سنت را اختيار كرد. شايد به همين منظور بود كه دستور داد تمام تزئينات معرق كاري كه كلمه (( علي ))‌ ( ع )‌ بر آن نقش بسته بود ، و تمام تزئينات آجري كاشيكاري و گره سازي را با پوشش از گچ اندودند و روي آن پوشش را با كتيبه و اشكال مختلف هندسي طرحهاي گل و بوته دار با رنگ آبي بر زمينه سفيد گچبري كردند كه اين عمل احتمالا" در سال 713 ه رخ داده . اولجايتو در سال 716 ه. يعني تقريبا" چهار سال بعد از اتمام بنا در سن 36 سالگي در گذشت و جسد وي در تابوتي از زر ناب در آرامگاه ابديش دفن شد .

 

گنبد سلطانيه در دوره برپايي مرتفعترين بناي جهان بوده و هم اكنون نيز يكي ازعظيم ترين بناهاي تاريخي جهان به شمار مي رود . اين بنا قسمتي از مجموعه عظيمي استكه به ابواب البر مشهور بوده و شامل دارالشفاء ، بيت القانون ، بيت الحكمه ،دارالياده و ... اين بنا در قوم هم كف با فضاهايجانبي آرامگاه داراي پلان مربعمستطيل بوده و ادامه مجموعه در طبقات هشت ضلعي متمايل به منتظم است .

 

اين گنبد از سه فضاي گنبد خانه ، تربت خانه ،سردابه تشكيل شده و از نظر حجمي وتركيب فضا اين بنا با معماري هيچكدام از مقابر اسلامي ايران مطابقت ندارد در حاليكهاين وضعيت را مي توان با آئين تدفين مغول كه در دو مرحله انجام مي گرفت ، مطابقتداده و آن را با معماري تركيبي از مراسم
تدفين مغول تبيين نمود.باتوجه به اينطرز تفكر گنبد خانه محل عزاداري به جسد ، سردابه محل نگهداري و تدفين جسد وتربتخانه فضاي مسقف بالاي سردابه مي باشد .ورودي اصلي آرامگاه اولجايتو در ايوان هايشمال شرقي و شمال غربي تعبيه شده و كاربرد ايوانهاي شمالي ، شرقي وغربي پنجره ميباشند .پلان فضاي گنبد خانه متمايل به هشت ضلعي منتظم و طول هر يك از اضلاع از 06/10 متر تا 16/10 متر متغير است .

قطر گنبد خانه 40/24 متر مي باشد در اين فضا 8 جرز سنگين با عرض 32/6 تا 25/7متر با سطح مقطع 50 متر مربع قرار گرفته و مهمترين وجه مشخصه تحول معماري از درونسلجوقي به دوران ايلخاني را نمايش مي دهد . در حد فاصل اين جرزها ايوانها و بنائيدر دو طبقه اجرا گرديده و ارتفاع طبقه همكف از رقوم فعلي 7/9 متر و ارتفاع طبقه اولاز رقوم هم كف 70 /19 متر قابل اندازه گيري مي باشد . كف اين فضا با استفاده از سنگرخام سفيد مفروشي بوده است .

قوس ايوانها در اين فضا پنج و هفت تند است . در منتهي اليه اين قوسها كتيبه هايي با متن احاديث نبوي در آن نوشته شده و پس مقرنس كاري زيبايي كه وظيفه ترمپه ها بر آن محول شده پلان هشت ضلعي را به پلان دايره تبديل نموده و زمينه اجرا گنبد را فراهم آورده است .

دومين فضاي مورد بحث آرامگاه اولجايتو ، فضاي موسوم به تربت خانه مي باشد ،‌اين فضا به شكل مستطيل با طول ضلع 60/17 متر و عرض 8/7 متر و با ارتفاع 16 متر ، محراب مجموعه را در جرز جنوبي در خود جاي داده است . پوشش سقف تربت خانه از سه واحد طاق و تويزه ساخته شده قطر طاق وسطي كه بزرگتر است 9 متر و طاقهاي طرفين 3 متر قابل اندازه گيري مي باشد در ارتفاع 0/3 متري از كف ، درگرداگرد آن

كتيبه اي در دو قلم ريز به خط كوفي مشجر و قلم درشت به خط ثلث نوشته شده و اطراف كلمات را تزئينات اسليمي پر نموده است . بين تريت خانه و محوطه زير گنبد پنچره بزرگي از مس طلا قرار داشت كه به مرور زمان از بين رفته و يا به غارت برده شده است .

سردابه سومين فضايي است كه با تركيب فضاهاي مذكور افاده معني مي نمايد . اين فضا محل قبر اصلي مي باشد . ورودي سردابه در ايوان جنوبي تربت خانه قرار دارد و با تعبير 9 پله به پهناي 250 سانتيمتر مي رسد در وسط اين فضا محل قبر و در طرفين آن دو فضاي كوچك جهت استقرار نگهبانان جلوگيري از ورود ارواح خبيثه تعبيه شده . بررسي تركيب فضايي اين سردابه و ارتباط آن با كل مجموعه و قابل مقايسه نبودن آن با ساير بناهاي آرامگاهي مي توان چنين استنتاج نمود كه اين آرامگاه بر اساس بينش مغول بويژه آئين شمنيت ساخته شده باشد . گنبد آرامگاه اولجايتو بزرگترين نوع خود در بناهاي تاريخي ايران با ارتفاع 50/48 متر و قطر دهانه 40/24 متر و با ضخامت 160 سانتيمتر با روش دو پوششي ساخته شده و فضاي خالي بين دو پوسته 60 سانتيمتر مي باشد .

پلكانها

در بين جرزهاي هشت گانه پلكانهاي مارپيچي وجود دارد كه طبقه زيرين را به طبقات دوم و غرفه هاي خارجي و مناره هاي هشتگانه متصل مي كند . لازم به تذكر است كه اين پلكانها همه از پايين شروع نمي شود بلكه فقط دو پلكان زواياي شمالي و پلكان ديگر در نماي خارجي واقع شده است .

پلكانهاي زواياي شمالي به طبقه دوم راه مي يابد و پلكان سومي بدون اتصال به طبقه دوم بسوي بالا ادامه پيدا مي كند . پلكانهاي هشتگانه از طبقه سوم ( غرفه هاي خارجي ) ظاهر شده و تا امتداد مناره هاي هشتگانه صعود مي نمايد .

ايوانها

همانطور كه در فوق اشاره شد بر اضلاع هشتگانه پلان داخلي 8 ايوان رفيع و وسيع به ارتفاع 80/18 و به عرض 70/7 متر واقع شده اند .اين ايوانها يكنواختي حاصل از وجود جرزهاي قطور ، را از بين برده و باعث شده كه بنا زمخت جلوه ننمايد . اين ايوانها در عمق 60/2 و ارتفاع 9 متري به دو طبقه تقسيم شده است . در طبقه اول يا همكف ورودي هاي اصلي و ورودي هاي كوچك فرعي به محوطه هاي عبادتي قرار دارند

ايوان جنوبي متصل به محوطه اي بنام تربت خانه است كه در صفحات آينده شرح آن داده خواهد شد . ايوانهاي شرقي و غربي در انتها داراي درهاي بزرگ مي باشد . در حاليكه در انتهاي طبقه اول ايوانهاي فرعي يك در كوچك وجود دارد. سقف طبقه اول داراي قنديل بندي و مقرنسكاري بسيار جالب و زيبا مي باشد .

طبقه دوم اين بخش بوسيله راهروي پوشيده اي با هم در ارتباطند . بطوري كه مي توان در اين طبقه تمامي بنا را دور زد در غرفه هاي طبقه دوم انواع تزئينات و مقرنسكاريهاي ارزنده اي ديده مي شود كه نشانگرذوق و سليقه و دقت هنرمندان دوره ايلخانيان است <

يكي از خصوصيات اصلي و منحصر بفرد در گنبد سلطانيه دو جداره بودن آن است كه از دو قشر موازي و مجزا كه صرفا" با پشت بندهاي آجري بين خود بهم مربوط بوده و همچنين فرم واحدي را شامل مي شوند تشكيل شده است . و اين تنها نمونه در مورد گنبدهائي با وضع ساختماني فوق الذكر محسوب مي شود و به نظر اينجانب نمي توان نمونه اي با وضع ساختماني فوق الذكر در دنيا يافت كه متعلق به قبل از بناي مزبور باشد . و از اين رو گنبد فوق اهميت شاياني را در تاريخ معماري دنيا داراست بطوريكه مدتها بعد از ساختمان گنبد سلطانيه چه در غرب و چه در شرق رفته رفته آثاري با خصوصيات تكنيكي فوق بوجود مي آيد . از جمله مهمترين آثاري كه به تقليد از گنبد سلطانيه احداث شده گنبد كليساي سانتاماريا دلفيوره مي باشد كه بيش از صد سال بعد از آن ساخته شده است .

تاثير معماري گنبد سلطانيه در گنبد سانتاماريادلفيوره

در پايان بررسي معماري گنبد سلطانيه اين نكته ضروري است كه اين بنا در دوره هاي بعد الگوئي براي معماران ايراني گرديد . تاثير اين گنبد را نه تنها در معماري بعضي از بناهاي تاريخي ايران مي توان مشاهد نمود ، بلكه حتي برخي از باستان شناسان نيز بر اين عقيده اند كه طرح گنبد سلطانيه و معماري آن پا از مرزها فراتر نهاده و بر بنائي چون گنبد سانتاماريا دلفيوره در شهر ( فلورانس ) نيز تاثير گذارده است .

نظريه پروفسور پائولزي در اين مورد چنين است :

" و با اينكه ما از تركيب ساختماني گنبد اين كليسا بي اطلاعيم ، معذالك مطمئنيم كه گنبدي را كه بيش از صد سال بعد يعني سال 1418 و 1419 توسط برونلسكي و گيبرتي بر روي كليسا زده شده از فرم و نحوه ساختماني گنبد سلطانيه متاثر گرديده است چون گنبد سلطانيه تنها نمونه گنبد دو جداره متوازي است كه اينجانب در تمام آسيا مي شناسم . بنابر اين اثر آن بر روي تنها گنبد اروپائي از اين نوع يعني گنبد برونلسكي انكار ناپذير است . "

پائولزي در بخش ديگر از نوشته هاي خود وجه تشابهات دو بنا را ياد آوري كرده و چنين اظهار نظر مي كند :

" روابطي كه معماري دو بناي گنبد سلطانيه و كليساي سانتاماريادلفيوره را بهم نزديك مي كند اين است كه هر دو داراي يك نقشه مركزي و گنبدي دو جداره است ."

هر ضلع اين بنا دوازده ضلعي 8/4 متر و در بين زواياي دوازده گانه نيز نيمه ستونهايي تزئيني ديده مي شود . ضمنا" بدنه خارجي دو نيمه ستون جبهه شمالي را فرورفته و مقعر ترتيب داده اند و با آثار آجري كه بر روي بعضي از نيم ستونها باقي است بنظر مي رسد كه در روي اين نيم ستونها گلدسته هاي آجري شبيه گنبد سلطانيه وجود داشته است .

پله هاي متعدد ويران شده كه بطرف شرق تپه ادامه دارد از آثار باقيمانده ايست كه مي توان در بنا مشاهده نمود . گنبد ويران شده و راهروها و پله هاي داخلي عموما" از آجر ساخته شده اند . تزئينات بنا شامل آجر همراه با كاشيهاي فيروزه اي و آبي گلدار ،‌با طرحهاي ستاره چهار پر وكاشيهاي كوچك چند پهلو است .

عنوان مقاله:(كلياتي درباره معماري گنبدسلطانيه)
مؤلف:احمد اصغريان جدي
مأخذ:فرهنگ معماري ايران شماره 2‚3 (فروردين 1355) ص62ـ67

گنبد سلطانیه
انتشار : ۱ بهمن ۱۳۹۶

برچسب های مهم

گنبد سرخ


گنبد سرخ

گنبد سرخ یکی از قدیمی ترین بناهای موجود در مراغه است که در قسمت جنوب غربی شهر قرار دارد. نام بانی بنا و تاریخ احداث آنرا می توان از كتیبه جبهه شمالی و نام سازنده آن را از كتیبه غربی ملاحظه نمود.


آنچه از این كتیبه ها برداشت می گردد این است که بنای گنبد سرخ در سال542 هجری قمری به دستور عبدالعزیز بن محمود بن سعد یدیم و به وسیله بنی بكر محمد بن بندان بن محسن معمار ساخته شده است. به طور كلی گنبد مزبور بنایی مربع شكل است متشكل از سردابه و اتاق اصلی كه بر روی سكوی سنگی قرار دارد و به وسیله هفت ردیف پله می توان به آن دسترسی یافت. پنج پله در جلوی سكو واقع شده و پله ششم و هفتم جزء آستانه درگاه محسوب می شوند.
در بازدید آنوبانینی مشاهده شد ورودی گنبد سرخ به سوی شمال باز می شود و شامل درگاه بلند و زیبایی است كه آجركاری پر نقش و نگار ظریفی همراه با كاشی های فیروزه ای كه تازه در معماری سلجوقی متداول گشته بود زینت یافته است. اطراف این آجركاری را كتیبه ای به خط كوفی احاطه نموده كه متن آن چنین است: "امر بینا هذه القبه، الامیر الرءیس العالم فخرالدین عمادالاسلام قوام آذربایجان ابوالعز عبدالعزیز بن محمود بن سعد یدیم الله علاه". بر بالای آن كتیبه ای افقی به خط كوفی مشاهده می شود كه متضمن تاریخ بنای كتیبه می باشد: "بنی المشهد فی الحادی عشر من شوال سنه اثنین و اربعین و خمسا".
مجموعه این تزئینات معقلی و آجركاری و كتیبه ها و نقش و نگارهای گوناگون جلوه خاصی به بنا بخشیده است. نمای سه ضلع شرقی، غربی و جنوبی گنبد سرخ هر یك دارای دو طاق نمای آجری با طرحهای تزئینی و سه طاق مزین به آجركاری تخمیری می باشد. در كتیبه جبهه شرقی آیه 54 از سوره 39 قرآن كریم نوشته شده و در جبهه غربی كتیبه ای است كه نام سازنده بنا را نشان می دهد: "عمل العبد المذءب الراجی الی عفوالله بنی بكر محمدبن بندان البنا بن المحسن المعمار".
در چهار گوشه خارجی بنا ستون های مدوری با تزئینات آجری وجود دارد كه علاوه بر كمك به ایستایی بنا، به زیبایی آن نیز می افزاید. قسمت داخلی بنا به صورت فضایی مربع شكل است كه سه ضلع آن هر كدام دو طاق نما همانند نمای خارجی تعبییه شده است. در گذشته در طول گنبد كتیبه ای گچبری شده مزین به آیات قرآنی بوده كه به مرور زمان ازبین رفته است. چهار روزن در چهار طرف بنا و نیز روزنی در مركز گنبد نور فضای داخلی را تامین می كند.
گنبد بنا دوپوش است. پوشش داخلی به صورت عرقچین و پوشش خارجی آن كه به طور كامل فرو ریخته؛ به فرم هرمی بوده است. كف اتاق را از قطعات سنگ تراشیده مفروش كرده و دیوارهای داخلی بنا را با گچ اندود نموده اند. از ظواهر امر این چنین برمی آید كه مقبره اصلی در درون دخمه قرار داشته و اتاق فوقانی، مسجد كوچكی بوده كه پخش نذورات و قرائت قرآن در آن صورت می گرفته است.

 

گنبد سرخ
انتشار : ۱ بهمن ۱۳۹۶

برچسب های مهم

سقوط قسطنطنیه، پایان قرون وسطی


سقوط قسطنطنیه، پایان قرون وسطی

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۴۷۳ تاریخ چاپ: ۱۳۹۴/۰۲/۱۴بازدید: 755بار کد خبر: DEN-877604

گروه تاریخ و اقتصاد: ماه مه ‌در تقویم اروپایی واجد اهمیت تاریخی است اواخر این ماه در سال 1453 میلادی قسطنطنیه به دست سلطان محمد دوم ملقب به سلطان محمد فاتح بزرگ‌ترین پادشاه عثمانی تاریخ قرون وسطی سقوط کرد.‏
قرون وسطی یا سده‌های میانه، نام یکی از چهار دوره‌ای است که برای تقسیم‌بندی تاریخ اروپا استفاده می‌شود. این چهار دوره عبارت بودند از دوران کلاسیک باستان، قرون وسطی، عصر نوزایی (رنسانس) و دوران جدید یا مدرن که از 1600 میلادی شروع می‌شود. معمولا قرون وسطی را از پایان امپراتوری رم در سال‌های پایانی قرن چهارم میلادی تا سقوط قسطنطنیه توسط دولت عثمانی و پایان امپراتوری رم شرقی (یا بیزانس) در 1453در نظر می‌گیرند.‏
قرون وسطی در تاریخ اروپای غربی یکی از مهم‌ترین مراحل تاریخی است که از سده پنجم تا سده شانزدهم میلادی را در بر می‌گیرد. در بعضی از موارد از «قرون تیره» یاد می‌شود که از ویژگی‌های آن تاریک‌اندیشی، اختناق و حاکمیت کلیسا در مراتب مختلف است.‏ در اینجا به برخی رویدادها و ویژگی‌های اروپای قرون وسطی اشاره می‌کنیم:‏
تا قرن 13 میلادی، قلعه‌های متعلق به شوالیه‌ها بیش از هر چیز دیگری در پهنه اروپا خودنمایی می‌کرد. شوالیه‌ها از زندگی مرفهی برخوردار بودند که با زندگی دهقانانی که روی زمین‌های آنها کار می‌کردند، تفاوت زیادی داشت. شهرهایی در اطراف قلعه‌ها به وجود آمدند و توسعه یافتند. تجار برای تجارت از راه‌های صعب‌العبور سفر می‌کردند. زائران سفرهای طولانی را برای زیارت اماکن مقدس انجام می‌دادند. زندگی سخت بود و جنگ، قحطی و طاعون همواره جان مردم را تهدید می‌کرد. ‏
در این دوره قلعه‌های متعلق به شوالیه‌ها از سنگ ساخته می‌شد و دارای استحکامات نیرومندی بودند. ‏
در سال 1095 م. پاپ آورین دوم، نخستین جنگ صلیبی را پایه‌ریزی کرد. او از مسیحیان خواست تا مانع از قدرت یافتن ترکان مسلمان در سرزمین فلسطین شوند. ‏
سال 1119 در شهر بولونا در شمال ایتالیا، یک دانشگاه تاسیس می‌شود. در طول 50 سال بعد، دانشگاه‌های دیگری در سراسر اروپا، از جمله دانشگاه آکسفورد در انگلستان و دانشگاه پاریس در فرانسه، دایر می‌شوند. ‏
در سال 1170 توماس بکت، سر اسقف کلیسای کانتر بری، به دست شوالیه‌های تحت فرمان هنری دوم، پادشاه انگستان، کشته می‌شود. او بعد از مرگ، مقام مقدس پیدا می‌کند. زائران، مقبره او را در کانتربری که در جنوب انگلستان قرار دارد، زیارت می‌کنند. ‏
سال 1194 کار ساخت کلیسای جامع شارتره، کلیسای با شکوه با سنگ معماری گوتیک واقع در شمال فرانسه، آغاز می‌شود. ساخت این بنا 30 سال طول می‌کشد. ‏
در سال 1215 اشراف انگلستان پرنس جان را مجبور می‌کنند تا مگناکارتا (فرمان کبیر) را امضا کند. پادشاه ناگزیر می‌شود به قوانین مربوط به زمین احترام بگذارد. ‏
‏1236 فردیناند سوم، فرمانروای مسیحی کاستیل واقع در شمال اسپانیا، شهر کوردوبا یا همان قرطبه اسلامی در جنوب اسپانیا را از دست مسلمانان اسپانیا بیرون می‌آورد. ‏
در سال 1241 بازرگانان لوبک و‌هامبورگ، دو بندر در شمال آلمان، برای تشکیل اتحادیه‌هانسیاتیک یک قرارداد تجاری امضا می‌کنند. در طول 100 سال، بازرگانان 70 شهر به عضویت «اتحادیه‌هانسیاتیک» درمی‌آیند. این بازرگانان به تجارت خز، شاه‌ماهی، الوار و غلات می‌پردازند. پول مسکوک اتحادیه‌هانسیاتیک در محدوده‌ای وسیع، از شهر کلن واقع در غرب آلمان گرفته تا شهر ریگا در روسیه، معتبر شناخته می‌شد. ‏ یک لرد انگلیسی به نام سیمون دومونت فوت در سال 1265، نمایندگان شهرها و همچنین لردها، روحانیون و شوالیه‌ها را به حضور یافتن در مجلس قانون‌گذاری فرا می‌خواند. ‏
سال 1275 مارکوپولو و عموهایش، بازرگانانی اهل شهر ونیز واقع در شمال ایتالیا، به دربار قوبیلای قاآن در چین می‌رسند. آنها به مدت 17 سال در چین می‌مانند. ‏ ورود مسلمانان به شهر عکا، آخرین پایگاه مسیحیان در سرزمین فلسطین در سال 1291 آغاز می‌شود. شهر عکا آخرین سرزمین تحت کنترل مسیحیان بود. این واقعه نقطه پایان جنگ‌های صلیبی بود. ‏
در سال 1309 پاپ مقر خود را از شهر رم در ایتالیا، به شهر آوینیون در فرانسه، منتقل می‌کند. پاپ‌ها وجهه خود را از دست می‌دهند، چرا که مردم به آنها به چشم عروسک‌های خیمه‌شب‌بازی پادشاهان کشورهای رقیب نگاه می‌کنند. ‏
طاعون، مرگ سیاه، در بین سال‌های 51 ـ 1347 اروپا را به ورطه نابودی کشاند. یکی از دلایل شیوع سریع این بیماری، گسترش بازرگانی در دوران قرون وسطی بود. ‏
دهقانان فرانسوی در سال 1358 در اعتراض به شرایط سخت کار در مزارع، قیام می‌کنند. اشراف تا دندان مسلح، شورش را با کشتن 20هزار نفر از شورشیان، سرکوب می‌کنند. ‏
در سال 1378 در طول انشعاب بزرگ در کلیسا، 3 پاپ که هر یک از سوی قدرت‌های جداگانه‌ای حمایت می‌شوند، با یکدیگر به رقابت می‌پردازند. این انشعاب (تقسیم‌بندی) تا زمان تشکیل شورای کنستانس در سال 1414 م. ادامه می‌یابد. ‏
وات تیلور و جان بال در سال 1381 «قیام دهقانان انگلستان» را رهبری می‌کنند. اقشار فقیر در انگلستان علیه دستمزد کم، برخورد ناعادلانه در محاکم قضایی و مالیات‌های جدید شورش می‌کنند ‏ اما در 1417 مارتین پنجم انتخاب می‌شود و به‌عنوان تنها پاپ قانونی شناخته می‌شود. ‏
‏1431 سالی است که ژاندارک، دختر 18 ساله فرانسوی، بعد از تحریک نیروهای فرانسوی به جنگیدن با انگلیسی‌ها، دستگیر می‌شود. سپس انگلیسی‌ها او را به تیر چوبی بسته، در آتش می‌سوزانند. ‏
و در سال 1453 شهر قسطنطنیه (استانبول کنونی) به دست ترکان عثمانی سقوط می‌کند. به‌این ترتیب، پایان کار امپراتوری بیزانس فرامی‌رسد. در همان سال، شهر فلورانس به کانون جنبش رنسانس در ایتالیا بدل می‌شود. ‏
آخرین بخش از قلمرو مسلمانان اسپانیایی گرانادا یا همان قرناطه اسلامی به سال 1492 به حکمرانان مسیحی آن دیار، فردیناند فرمانروای آراگون و ایزابلا فرمانروای کاستیل، تسلیم می‌شود. در همان سال، با حمایت مالی فردیناند و ایزابلا، کریستف کلمب از اقیانوس اطلس می‌گذرد و به جزایر هند غربی (در نزدیکی سواحل آمریکا) می‌رسد. ‏
در اروپای قرون وسطی، کاری که مردم انجام می‌دادند، غذایی که می‌خوردند، لباسی که می‌پوشیدند و محلی که در آن زندگی می‌کردند، همگی بستگی به جایگاه اجتماعی آنها داشت. ‏

فرمان کبیر (مگنا کارتا) ‏
در سال 1215م. اشرافی که از دست پادشاه انگلستان -پرنس جان- به خشم آمده بودند وی را وادار کردند تا فرمان کبیر (مگنا کارتا) را امضا کند. این فرمان اختیارات پادشاه را محدود می‌کرد. پادشاه از اشراف خود مالیات زیادی درخواست کرده بود. این فرمان بیان می‌کرد که حتی پادشاه نیز مشمول قانون شده و باید از آن اطاعت کند. به مرور زمان، قوانین مندرج در فرمان، به‌صورت اصول پایه‌ای حقوق افراد برای همه شهروندان درآمد. ‏

زندگی دهقانان ‏
دهقانان در پایین‌ترین سطح اجتماعی زندگی می‌کردند. آنها در روستاها به سر می‌بردند و روی زمین‌هایی که به ارباب صاحب تیول تعلق داشت، کار می‌کردند و بخشی از محصول به دست آمده را به او می‌دادند. آنها لباس‌های پشمی خشن پوشیده و کفش‌های چوبی به پا می‌کردند. آنها با خوردن شوربا، شلغم، لوبیا و نان سیاه زندگی خود را می‌گذراندند. ‏

اربابان و همسرانشان ‏
اربابان و همسرانشان در قلعه‌هایشان زندگی اشرافی داشتند. آنها لباس‌های رنگی دوخته شده از پارچه‌های گرانبها، مثل ابریشم یا مخمل به تن می‌کردند. همچنین نان سفید پخته شده از آرد بدون سبوس و گوشت می‌خوردند. ‏

غذاهای قرون وسطی ‏
به هر حال، غذاهایی که ثروتمندان و فقرا در قرون وسطی می‌خوردند، فاقد مواد مغذی لازم بود. شیر غالبا نایاب بود و در زمستان سبزیجات تازه با میوه وجود نداشت. ‏

تعلیمات شوالیه‌گری ‏
پسر یک نجیب‌زاده، تعلیمات شوالیه‌گری را در سن هفت سالگی با رفتن به قلعه شوالیه‌ای دیگر به‌عنوان «نوآموز»، آغاز می‌کرد. او در آنجا یاد می‌گرفت که چگونه از میهمانان در سر میز غذا پذیرایی کند. علاوه بر این، تعلیمات او شامل یادگیری طریقه به کار بردن شمشیر و سوارکاری با اسب جنگی می‌شد. این دو مهارت، ارکان اصلی تعلیمات یک شوالیه را تشکیل می‌دادند. در سن 14 سالگی، نوآموز به مقام «زره دار» ‏squire‏ یا خدمتگزار مخصوص شوالیه، ارتقا می‌یافت. سرانجام، معمولا در سن 21 سالگی، «زره دار» طی تشریفات خاصی پس از اینکه با پهنای تیغه شمشیر به آرامی بر شانه‌هایش می‌زدند، به مقام «شوالیه» ارتقا می‌یافت. ‏

زندگی یک دختر ‏
دخترهای خانواده اشراف مجبور بودند مهارت‌هایی را که بعدها به‌عنوان بانوی حاکم قلعه بدان نیاز داشتند، فرا بگیرند. یک شوالیه صلیبی ممکن بود سال‌ها از خانه دور باشد و همسر خود را در اداره امور خانه و املاکش تنها بگذارد. دختران جوان معمولا بین سنین 14 تا 16 سالگی ازدواج می‌کردند. این ازدواج‌ها با توافق خانواده‌های طرفین صورت می‌گرفت. عروس جهیزیه‌ای شامل پول و زمین برای شوهر خود می‌برد. ‏

رقابت‌های رزمی ‏
جنگیدن مشغله اصلی یک شوالیه محسوب می‌شد. اما هنگامی که جنگی وجود نداشت، شوالیه‌های قرون وسطی برای حفظ آمادگی رزمی خود، در رقابت‌های رزمی (پیکارهای نمایشی) شرکت می‌کردند. در سال 1180م در ناحیه لینی سورمارنه، در فرانسه، تعداد 3000 شوالیه سوار بر اسب در یک پیکار نمایشی با یکدیگر به مبارزه تن به تن پرداختند. در طول یک پیکار نمایشی، شوالیه‌ها باید بی‌چون و چرا از مقررات خاصی پیروی می‌کردند و شوالیه‌ها باید از شمشیرهای کند استفاده می‌کردند و در صورتی که شوالیه‌ای کلاه خود را از دست می‌داد، نباید مورد حمله قرار می‌گرفت. همچنین در صورتی که یک ضربه به قسمت پایین تنه حریف زده می‌شد، یک توهین به حساب می‌آمد. ‏ به دلیل آنکه چهره شوالیه‌ها در زیر کلاه آهنی پنهان بود، بسیاری از شوالیه‌های شرکت‌کننده در پیکارهای نمایشی، نقش یا نشان مخصوص به خود را بر ردایی که روی زره خود می‌پوشیدند، می‌دوختند. این علائم برای شناسایی شوالیه‌ها در میدان جنگ بسیار مهم بودند. به مرور زمان، این نقش‌های برجسته به علائم خانوادگی تبدیل شدند که هر یک معرف یک خانواده اشرافی بود. به این سان، این نقش و نگارهای به خصوص که بر ردای روی زره به کار می‌رفت، «نشان خانوادگی» نام گرفت. ‏
شکار و قوش بازی ‏
اشراف خود را با شکار و قوش بازی، سرگرم می‌کردند و از این راه گوشت تازه برای آشپزخانه قلعه‌هاشان تامین می‌کردند. زنــان اشراف نیز سوار کاری می‌آموختند و در برنامه‌های شکار شرکت می‌جستند. ‏

تجار ‏
با گسترش تجارت میان شهرها، ثروت تجار افزایش یافت. تجار عمده را «شهروندان آزاد» ‏burghers‏ می‌نامیدند.
این کلمه از واژه آلمانی بورگ ‏Burg‏ (به معنی شهر دارای حصار) گرفته شده است. تجار ثروتمند شروع به ساخت خانه‌های مجلل برای خود کردند و ارتباط بازرگانی با شهرهای کشورهای دیگر به‌وجود آوردند. ‏

اتحادیه هانسیاتیک ‏
در سال 1241م. تجار بندرلویک و ‌هامبورگ درشمال آلمان، یک اتحادیه بازرگانی تشکیل دادند تا با کشورهای دور دست مانند روسیه، ارتباط بازرگانی ایجاد کنند. بازرگانان عضو «اتحادیه‌هانسیاتیک»، به ثروت و قدرت فراوانی دست یافتند و خود را با شاهزادگان هم ردیف می‌دانستند. ‏

مرگ سیاه ‏
در طول 4 سال یعنی از 1347 تا 1351 میلادی، 25میلیون نفر بر اثر شیوع نوعی طاعون که «مرگ سیاه» نام گرفت، جان خود را از دست دادند. پس از از بین رفتن بیماری، در شهرها و نواحی روستایی، کمبود کارگر وجود داشت. مردم معمولی شروع به درخواست و دستمزد بالاتر و رفتار مناسب‌تر از جانب اربابان خود کردند.

 

 

 

 

 

با عضویت در کانال تلگرامی کافه فورکیا از لذت تخفیفات عمومی و گاهشمار ما بهرهمند شوید

 

سقوط قسطنطنیه، پایان قرون وسطی
انتشار : ۱ بهمن ۱۳۹۶

برچسب های مهم

چپيره


چپيره


چپيره سازی در گنبد به دو بخش عمده تقسيم میشود :
ـ گوشه سازی = گوشه بندی
ـ شکنج = چين و چروک
ـ گوشه سازی يا گوشهبندی يعنی ساختن و تبديل کردن شکل چهار گوشه بشن به هشت گوشه و بهترتيب 16 و 32 و 64 گوشه و بالاخره دايره و با تبديل کردن شکل مستطيل نزديک به مربعبه 6 و 12 گوشه وبالاخره بيضی است . در حالت اخير مستطيل بشن بايد نسبت اندازه های اضلاعش طوری باشدکه به راحتی قابل تبديل به شش گوشه شود مثلاً نسبت 4 و 4/3 قابل تقسيم است . البتهبا استفاده از کاربندی انواع زمينه های مرسوم در معماری ايرانیرا می توان به نحومطلوب تبديل به دايره کرد که در مباحث آينده جداگانه بررسی خواهدشد .
گوشه سازیخود شامل دو بخش است :
1- اسکنج يا سِکُنج
2- ترمبه يعنی جمع شده
اولينگوشه سازيها توسط چوب انجام شده و حتی خود گنبد هم با چوب اجراگشته است . بهترينموارد مثال را در ابيانه می توان ديد .
دراراک هم درکاروانسرای حاج عليقلی نمونهديگريست . کاروانسرای کاشانی هم ( در اراک ) به هـمينطـريقه سـاخته شده است . طـرزاجـرا چنين بوده که چـوبها را در گوشـه های بـشن سوارمی کردند و هـمين طور روی هممی چيدند تا مثل سبد جمع می شد و به صورت گنبد چوبی درمی آمد .
در معماری ارمنیاز اين نوع گنبد زياد به چشم می خورد . فضای زير اين گنبدها را معمولاً بزرگتريناطاق تشکيل می دهد . در خانه های روستائی نيز پوشش بزرگترين اطاق که معمولاً تنورهم در آن قرار دارد به صورت گنبد چوبی است .
چوبهای موجود در ايران از استحکامکافی برخوردار نيست و معمولاً برای پوشش دهانه های 5/2 تا 3 متر به کار می رود بههمين دليل در معماری پيشين ايران در زمانهخامنشيان برای پوشش تخت جمشيد از جبل عامللبنان درختهای کنار بسيار قطور و مرتفع را آوردند . چون اين حمل و نقل چوبها مستلزمهزينه ای سنگين بود در دوران اشکانیاين کار متروک شد و به جای پوشش تخت از پوشش سغاستفاده کردند .
متاسفانه ازمعماری دوران اشکانی که در واقع پوشش سغ آغاز می شوددر داخل ايران نمونه ای بجاینمانده است . در خارج از محدوده ايران کنونی به يکی دونمونه از پوشش سغ بر میخوريم که يکی hattra يا الحضر است و ديگری کاخ آشور و ايندونيز چهره روشنی ازچگونگی پوشش به دست نمی دهند .
در بازه هورخراسان بين خواف ونيشابور گنبدی ديده می شود که گوشه سازيهای آن با چوب ساخته شده و خود گنبد با سنگلاشه . بنا متعلق به اواخر دوران اشکانی يا اوايل ساسانی است ودر مجموع ناچيزتر ازآنست که ما را به قضاوتی کلی در اين باب رهنمون شود . لذا ازگنبدهائی که همه مصالحآن از چوب بوده فقط خاطره هائی باقيست . شايد ابيانه بهترين تجلی گاه آن باشد .
گوشه سازی با چوب نيز به تدريج در بسياری از نقاط ايران متروک شد و علت عمده واصلی آن موريانه خيز بودن زمين های ايران داخلی ( ايرانشهر) بوده و هست .
قديميترين نمونه بجای مانده از گوشه سازی با چوب در بازه هور استکه قبلاًاشاره شد .
در فهرج يزد هم با اينکه منطقه به شدت موريانه خيز است ( احتمالاً بهعلت رواج چوب در منطقه شهدای فهرج ) زيارتگاهی به چشم می خورد که گوشه سازی پوشش آن، از چوب بوده است . چوب گوشه ها توسط موريانه به کلی از بين رفته ولیخشت های پشتآن به نحو معجزه آسايی باقی مانده است و از خود گنبد نشانی ديده نمیشود .
دراواخر قرن هشتم و اوايل قرن نهم در منطقه خراسان حدود مشهد و طوس واطراف آن و درمناطق کوهستانی کرمان که موريانه کمتر است استفاده از پوشش چوبی رواجمی يابد .
نمونه اين گوشه سازی با چوب بقعه شاه نعمت الله ولی در کرمان است و دراين بنابرای گوشه سازی با يک تخته ، شانزده ضلعی را به 32 ضلعی تبديل کرده اند . در گنبدهارونيه طوس نيز همين عمل تکرار شده است . در مسجد جامع قزوين از تختهاستفاده کردهاند ( گنبد قديمی مسجد ) .
با اينحال نمونه های فوق انگشت شمارند وبايد گفت کهبه علت اشکالات گوناگون استفاده از چوب منسوخ می شود .
بطوريکهگفته شد نوع اولگوشه سازی اسکنج است . اسکنج متشکل از دو طاق اريب است که همديگررا در يک نقطه قطعکرده باشند . شيوه زدن طاق ممکن است بصورت مختلف رومی ، ضربی ،چپيله ( لاپوش و تيغهای ) باشد در هر حال تقاطع دو طاق اين نوع گوشه سازی را بهوجود می آورد . ذکر ايننکته ضروری است که بارهای وارد بر گنبد به اين گوشه هامنتقل نمی شود . به همين دليلهم ، نوع اجرای گوشه سازی تأثيری در چگونگی افزيرگنبد ندارد .

 

 

با عضویت در کانال تلگرامی کافه فورکیا از لذت تخفیفات عمومی و گاهشمار ما بهرهمند شوید

 

 

 

چپيره
انتشار : ۱ بهمن ۱۳۹۶

برچسب های مهم

اجرای طاق كلمبو


اجرای طاق كلمبو

طاق كلمبو در واقع گنبد كوچكي است كه عمدتاً زير سازي يا گوشه سازي و شكنج ندارد و روي چهار ديوار يا چهار ستون در زمينه مربع اجرا مي شود. طرز اجراي آن مثل بافتن سبد است.گاه كلمبو ها را در زمينه مستطيل نزديك به مربع كه بتوان آن را به هشت ضلعي و بعد دايره تبديل كرد اجرا كرده اند. در اجرا گوشه هاي زمينه گوشه سازي مي شود تا در وسط زمينه آماده زدن طاق كلمبو گردد.

نكته حايز اهميت آنكه ديواري كه كلمبو روي آن مي نشيند ميتواند بسيار ظريف باشد به طوري كه تا يك ششم دهانه براي ضخامت ديوار كافيست، حال آنكه در طاقهاي ديگر خارجي (آخرين ديواري كه رانش طاق روي آن مي آيد) معمولا ضخامت زيادي دارد (نسبت 2 به 5). علت آنكه در پوشش كلمبو ضخامت ديوار كم مي شود آن است كه نقاط اتكاء پوشش به ديوار زياد است. (حداقل در هشت نقطه بار گنبد به ديوار ها وارد مي شود)

 

 

 

 

 

با عضویت در کانال تلگرامی کافه فورکیا از لذت تخفیفات عمومی و گاهشمار ما بهرهمند شوید

 

 

اجرای طاق كلمبو
انتشار : ۳۰ دی ۱۳۹۶

برچسب های مهم

هنر گفت و گو ـ فیلیس لمبرت با پل ماکوفسکی


فیلیس لمبرت؛ دختر یکی از بنیانگذاران شرکت سیگرام؛ ساموئل برونفمان، در سال 1954، وقتی 27 سال بیشتر نداشت، از طرف پدرش مامور پیدا کردن معماری شد که بتواند ساختمان سیگرام در پارک اونیوی نیویورک را طراحی و اجرا نماید، او نهایتا میس ون دروهه را انتخاب کرد، مابقی، انگونه که او در مصاحبه با سردبیر متروپلیس؛ پل ماکوفسکی بدان اشاره می کند، تاریخ است.

 

چگونه لیست معمارانی که فکر می کردید می توانند پروژه را به اتمام برسانند نهایی کردید?

در کتاب در مورد ملاقات به ارو سارینن در خانه شیشه ای فیلیپ جانسون نوشته ام. او پیشنهاد کرد لیستی از معماران در سه دسته تهیه کنیم: ان هایی که می توانند اما نبایستی کار را بهشان سپرد، ان هایی که می توان کار را بدان ها سپرد اما نمی توانند پروژه را به سرانجام برسانند، ان هایی که هم می توان کار را به ان ها سپرد هم از عهده اش برمی ایند. هریسون و آبراموویتس و اس اُ اِم در زمره معمارانی بودند که می توانستند کار را به انجام برسانند، اما ما تمایلی به این کار نداشتیم، معماران جوانتری همچون مارسل بروئر، پل رودولف، مینورو یامازاکی و آی. ام. پِی در میان معمارانی بودند که می توانستیم لحاظشان کنیم، اما در عمل نمی توانستند بر پیچیدگی های پروژه فائق بیایند؛ هیچکدام از ان ها تا ان لحظه پروژه های بزرگ مقیاس را به پایان نرسانده بودند.

نظرتان در مورد خود ارو سارینن چه بود؟هیچ بحثی با فیلیپ جانسون و ارو سارینن در مورد طراحی و اجرای پروژه نکردیم، چرا که ان ها طرف مشورت من برای تهیه لیست بودند. نمی توانستم به خود ان ها پیشنهاد دهم. البته ارو سارینن در ان مقطع با هر معیاری معماری جوان به حساب می امد که تاکنون هیچ پروژه بلندی طراحی نکرده بود.
فرانک لوید رایت چه! ایا او در لیست بود؟نه هیچ وقت گزاره جدی ای نبود. عمومی من آلن، نسبت به پدرم از روابط عمومی بهتری برخوردار بود، او یکی از مدیران ارشد سیگرام را می شناخت که همسرش؛ دختر فرانک لوید رایت بود. نهایتا رایت نامه ای به عموی من نوشت و در ان به درستی اشاره کرد که پدرم با حضور او در پروژه مشکل دارد و واقعا هم همین طور بود، پدرم نسبت به طرح پیشنهادی رایت برای یک ساختمان صد طبقه شک عمیقی داشت.
وقتی که لیست داشت نهایی می شد، چگونه میان لوکوربوزیه و میس ون دروهه دست به انتخاب زدید؟ من هیچ وقت لوکوربوزیه را ندیدم. من فقط به این گزاره فکر کردم که لوکوربوزیه با علاقه اش به بتن و ساختمان های به شدت مجسمه وار، نمی تواند معمار مناسبی برای پارکْ اونیو باشد، فکر می کردم تاثیر خوبی در انجا نخواهد داشت.
چه چیزی در کارهای میس ون دروهه توجهت را جلب کرده بود؟من برای ملاقات میس به شیکاگو رفتمو البته محوطه موسسه تکنولوژی ایلینویز و ساختمان هایش را هم دیدم. من با تمام معماران در دفاترشان ملاقات کردم، البته راه دیگری هم وجود نداشت، همه جا صحبت از میس ون دروهه بود، همه ی ان ها می گفتند:"من این پروژه را متفاوت از میس انجام می دهم." او آپارتمان های لیک شور درایو 860-880 را به اتمام رسانده بود، ساختمان هایی ساده، سترگ، قدرتمند و البته فروتن. ساختمان ها بی نهایت تاثیرگذار بودند و خود میس هم خیلی دوستشان داشت. من خیلی با مردم حرف می زدم و می پرسیدم به نظرتان چه کسی باید طراح این پروژه باشد، وقتی اسم لوکوربوزیه را می اوردم، همه می گفتند"همان گندی که به ساختمان سازمان ملل زد را اینجا هم تکرار خواهد کرد." یا به نکته ی دیگری اشاره می کردند:"چارچوب های قراردادی و سیستم ساخت و ساز اینجا را نمی شناسد."جالب این جاست که وقتی از میس در مورد لوکوربوزیه پرسیدم، گفت:"او هنرمند بی نظیری است و البته که می تواند این پروژه را به سرانجام رساند." میس انسان عمیقا سخاوتمندی بود. من فکر می کنم میس معمار بی نهایت بزرگی است چرا که هیچ وقت نپرسید:"ساختمان بایستی چه شکلی باشد؟" مسئله او همیشه "چیستی جامعه ما و مسائل مبتلا به ان بود." او باور داشت:"ما جامعه ای تکنولوژیک و اقتصادی هستیم، بنابراین مسئله این است که برای یک چنین جامعه ای بایستی چگونه بسازیم؟" او می گفت، ما بایستی به این پرسش ها پاسخ دهیم.
وقتی پروژه به پایان رسید، هیچگاه پدرتان از شما تشکر کرد؟او امد و من را بر زانوهایش نشاند و گفت کار خیلی خوب شده است. این را می توانستیم در چشمانش ببینیم. او ادم خیلی پرحرارتی نبود، درست مثل میس، اما وقتی از سیگرام حرف می زد کاملا می توانستی متوجه تفاخری که در بیانش بود بشوی.

مـنـــــــبـع :http://www.metropolismag.com

 

 

 

 

 

 

 

 

با عضویت در کانال تلگرامی کافه فورکیا از لذت تخفیفات عمومی و گاهشمار ما بهرهمند شوید

 

 

 

 

هنر گفت و گو ـ فیلیس لمبرت با پل ماکوفسکی
انتشار : ۲۶ دی ۱۳۹۶

عبور از صنعتی شدن به مثابه عملیات غیرممکن یا چرا ما بایستی در جهان مادی زندگی کنیم؟


 

در سال 2012 انتشارات راتلج کتابی منتشر کرد که با عنوان مناظره درباره جهانِ پس از آمریکا؛ جهان پیشِ رو توسط نشر نی در اختیار مخاطبان فارسی زبان قرار گرفته است، کتاب مجموعه مقالاتی است که در تحلیل کتاب جهان پسا آمریکایی نوشته فرید زکریا به رشته تحریر درامده.
در اخرین بخش کتاب که به نسبت میان انرژی و محیط زیست می پردازد، مقاله ای وجود دارد نوشته ساتیا براتا داس با عنوان دولت نفتیِ مردم سالاری، نویسنده آینده سیاره را در گرو توسعه مسئولانه و پایدار بزرگترین ذخایر هیدروکربنی زمین می داند و این مهم را نیازمند رهبران احتمالیِ دگرگونیِ انرژی، این مقاله که پیش از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا اماده شده است، یاداور می شود:"جدای از معدودی خوش گذران کندذهن، هیچ ادم عاقلی منکر واقعیت تغییرات اب و هوایی نمی شود." اما به موازات از واقعیت وخیم دیگری هم پرده برمی دارد:"همه افراد نوع بشر چشم به برخورداری از سبک زندگی ثروتمندان دارند" بنابراین ما به پنج سیاره زمین و نه یکی نیاز خواهیم داشت و این به جز با حرکت هماهنگ در جهت تولید انرژی پایدار محقق نخواهد شد، که البته به هیچ وجه ارزان نخواهد بود.
دومینیک اشتراوس کان، مدیر اسبق صندق بین المللی پول، تاکید می کند سیاره زمین برای محدود ساختن تغییرات آب و هوایی و کمک به کشورها برای بسط انرژی های پاک تر به 100 میلیارد دلار سرمایه سبز نیاز خواهند داشت و تعارض عمده همین جا رخ می نماید؛ کشورهای شمال بیشترین سهم در ایجاد تغییرات آب و هوایی را دارند و کشورهای در حال توسعه نمی توانند از دل پهنه های جنگ به فناوری های سبز دست یابند.
راهکاری که نویسنده پیش می نهد با این پیش فرض ارائه می شود که ما همچنان در جهانی مادی زندگی می کنیم و نمی توانیم از صنعتی شدن بگذریم، پس بهتر است که واقعیت را بپذیریم و به جای تمرکز بر ایده حذف کربن بر محبوس سازی و پردازش ان موکد شویم و محدودیت های منطقی ای برای انتشار گازهای گلخانه ای وضع نماییم، انچه در یادداشت
جهان کربنی، خیر مشترک و رهبران ناموجود اقتصادهای سبز که توسط علیرضا طیب به فارسی برگردانده شده تاکیدی است بر این واقعیت .

اتووود سرویس خبر: آرش بصیرت "سردبیر اتووود"

 

 

 

 

با عضویت در کانال تلگرامی کافه فورکیا از لذت تخفیفات عمومی و گاهشمار ما بهرهمند شوید

 

 

عبور از صنعتی شدن به مثابه عملیات غیرممکن یا چرا ما بایستی در جهان مادی زندگی کنیم؟
انتشار : ۲۶ دی ۱۳۹۶

معماری و طراحی نما ساختمان مسکونی خویش خانه ، کرمان + پلان


معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان

معماری و طراحی نما ساختمان مسکونی خویش خانه ، کرمان

معماران پروژه: بهزاد یغمایی، آزاده محمودی

مکان پروژه: کرمان

مساحت: ۱۷۳۰ مترمربع

سال پروژه: ۱۳۹۴

عکاس: فرشید نصرآبادی

اجرا: مجید کمال زاده

همکار طراحی: مهران عالم زاده

ساختمان مسکونی خویش خانه در کرمان که یکی از تاریخی ترین شهرهای ایران می باشد، واقع شده است. این ساختمان دارای ۵ طبقه است که چهار طبقه از آن به دو آپارتمان دو خوابه تقسیم شده است. بالاترین طبقه دارای یک آپارتمان سه خوابه ی ۲۰۰ متری با فضای کار است. طبقه ی همکف شامل پارکینگ، حیاط و لابی ورودی می باشد.

ایده ی اصلی طراحی این بنا ایجاد رابطه ای بین ویژگی های خانه های سنتی و ساختارهای مدرن بود که چهره ی فضاهای شهری را دگرگون کرده اند. نمای خارجی خیابان از مصالح و اشکال مختلف بدون هیچ گونه هماهنگی و انسجام تشکیل شده بود که بر اهمیت طراحی یک نمای هماهنگ تأکید می کرد، نمایی که با نمای ساختمان های مجاور هم خوانی داشته باشد، نور کافی و تهویه ی مناسب فراهم کند و دید مزاحم به فضاهای داخلی را به حداقل برساند.

طراحی نمای خارجی یک امر حیاتی است. نما باید انعکاسی از فضاهای داخلی و محیط اطراف بیرونی باشد. ارتباط بین فضاهای داخلی می تواند بر اشکال بیرونی تأثیر گذاشته و با ناظر ارتباطی نزدیک برقرار کند. با این وجود باید در طراحی نمای بیرونی از نشانه های مشابه با محیط شهری اطراف نیز بهره گرفته شود تا انسجام و هماهنگی برقرار گردد. رنگ قرمز و آجر زرد، رنگ و مصالح غالب در منطقه بودند. بنابراین ما تصمیم گرفتیم از این رنگ به عنوان رنگ های مکمل نما استفاده کنیم. در نتیجه میله ها، قاب ها و حائل ها قرمز شدند. آجر زرد به متریال زمینه در طراحی نما تبدیل شد و فلاورباکس های سنگی به صورت تصادفی در کنار پنجره ی اتاق خواب ها قرار گرفتند. این فلاورباکس ها نه تنها اتفاقات غیر قابل پیش بینی زندگی بیرونی را نشان می دهند بلکه آرامش و چشم اندازی سبز برای فضاهای داخلی فراهم می کنند و بر روی گردش هوای تازه در آن اقلیم گرم و خشک تأثیر مثبت دارند. قاب های تصادفی قرار گرفته روی پنجره های شمالی، مانع دید مزاحم از ساختمان های رو به رو در زمان باز بودن پنجره ها برای تهویه می شود.

طراحان سعی کردند در طراحی نما ی جنوبی ایده ی دوجانبه ی چشم اندازی فعال و آرام را به تصویر بکشند تا نشان دهند زندگی در آن جا با لذت و آرامش و در کنار خانواده جریان دارد. قرارگیری تصادفی ستون های آجری در نمای جنوبی به همین منظور است. علاوه بر این، این الگو در خانه های بومی ایران بسیار ممتاز است، زیرا شدت نوری را که از جنوب می تابد، کنترل می کند.

در طراحی فضاهای داخلی، ما بخش خصوصی را در سمت شمال بنا و بخش عمومی را در جنوب و سمت نمای اصلی قرار دادیم تا از نور کافی برخوردار باشد. فضاهای داخلی در بخش جنوبی به یکدیگر متصل بودند که باعث می شد فضای نشیمن حد و مرزی نداشته باشد. بنابراین ما این ناحیه را به سه بخش تقسیم کردیم: راهرو و غذاخوری که نزدیک آشپزخانه بودند و نشیمن که در کنار ورودی قرار گرفت. ما برای ایجاد ماهیت های متفاوت در فضا، به منظور نورپردازی و تفکیک فضا، اشکال مختلفی بر روی سقف طراحی کردیم.

ساختمان برای ۹ خانواده طراحی شده، بنابراین فراهم کردن فضاهایی برای جمع های دوستانه و صمیمی لازم بود. راه حل ما در درجه ی اول تمرکز بر روی سادگی و اجتناب از بیان پیچیده بود. بنابراین ما یک آبنمای سنگی روی دیوار جنوبی حیاط در محور ورودی اصلی طراحی کردیم و تعدادی صندلی سنگی مکعب در کنار باغچه ی کوچک اضافه نمودیم که به ساکنین برای استراحت و دوری از شلوغی و همهمه ی شهر کمک می کند.

معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان معماری ساختمان مسکونی،طراحی نمای ساختمان طراحی داخلی ساختمان مسکونی طراحی داخلی ساختمان مسکونی طراحی داخلی ساختمان مسکونی طراحی داخلی ساختمان مسکونی طراحی داخلی ساختمان مسکونی

پلان، برش و … . برای بزرگنمایی بر روی تصاویر کلیک کنید.

دیتیل ساختمان مسکونی پلان ساختمان مسکونی،پلان طبقات ساختمان مسکونی پلان ساختمان مسکونی،پلان طبقات ساختمان مسکونی مقطع ساختمان مسکونی،سکشن ساختمان مسکونی،برش ساختمان مسکونی دیاگرام ساختمان مسکونی

تحریریه خط معمار

منبع:http://archline.ir – Archdaily

 

 

 

 

 

با عضویت در کانال تلگرامی کافه فورکیا از لذت تخفیفات عمومی و گاهشمار ما بهرهمند شوید

 

 

معماری و طراحی نما ساختمان مسکونی خویش خانه ، کرمان + پلان
انتشار : ۲۶ دی ۱۳۹۶

برچسب های مهم


نشانی: کرج، چهار راه هفت تیر، خیابان لاله1

تمام حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به "کافه فورکیا " می باشد . و کپی برداری فقط با ذکر نام سایت و قرار دادن لینک مجاز است .

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما